Kunstcollectie hoge raad der nederlanden, den haag

Per 1 maart 2016 is de Hoge Raad der Nederlanden verhuisd naar een nieuw onderkomen aan het Korte Voorhout in Den Haag. Dit nieuwbouw project, van KAAN Architecten uit Rotterdam, was een samenwerkingsverband tussen BAM PPP, BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek en ISS Nederland, ook wel de ‘Poort van den Haag’. De kunstcollectie van de Hoge Raad verhuisde mee naar de nieuwbouw aan het Korte Voorhout. In opdracht van de Rijksvastgoeddienst en de Koninklijke BAM-groep heeft Kunstwacht zes bronzen beelden uit de jaren ‘30 verplaatst van de oude locatie aan de Kazernestraat naar de nieuwe locatie. De beelden zijn door Kunstwacht eerst verwijderd en vervoerd naar het atelier in Delft waar ze een onderhoudsbeurt hebben gekregen. Eind 2015 zijn de beelden op nieuwe hardstenen sokkels geplaatst.

De zes raadsheren Mr. Cornelis van Bijnkershoek (Albert Termote), Mr. Hugo de Groot (Johan Polet), Mr. Joan Melchior Kemper (Ludwig Oswald Wenckebach), Mr. Johannes Voet (Mari Andriessen), Mr. Simon van Leeuwen (Hildo Krop) en Mr. Ulricus Huber (Frits van Hall) staan op nu op de stoep voor de glazen gevel van de Hoge Raad.

In samenwerking met architect Luuk Dietz van KAAN Architecten en Ingrid Speck van de Hoge Raad heeft Kunstwacht op verschillende locaties in de nieuwbouw schilderijen, foto’s en etsen opgehangen.

In de publieksruimte op de begane grond zijn vier bronzen bustes geplaatst. Twee van deze beelden zijn eigendom van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en uitgeleend aan de Hoge Raad.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Frederique Bruins via [email protected] of 015-2145295.